Am trecut cu totii prin bancile scolii, am fost la orele de limbi straine preferate in scolile romanesti, adica la engleza, franceza, germana sau spaniola, dar pana la urma, de cele mai multe ori, reusita cunoasterii unei limbi straine la nivel aprofundat si profesionist este meritul studiului individual (desigur, excludem din discutie pe cei bilingvi din nastere si pe grade de rudenie).
Din experienta mea, cei mai multi aprofundeaza o limba folosindu-se de alte unelte decat orele/cursurile din scoala: carti citite in limba respectiva, interactiune cu alti vorbitori ai limbii, urmarirea stirilor sau a publicatiilor care ii intereseaza, calatorii in tara respectiva.
Daca vreti sa faceti o cariera ca lingvist, haideti sa fim practici si sa cercetam un pic care sunt cele mai profitabile limbi sau, si mai bine, perechi de limbi:
1. Limba ce-o vorbim
Suna ca o gluma, dar trebuie spus ca, inainte de a incepe sa inveti o limba straina din care sa traduci, trebuie sa stapanesti limba in care vorbesti. Cate un exemplar din DEX, Doom, Gramatica Academiei sunt obligatorii in biblioteca.
2. Limba lui Shakespeare
Este prima limba inclusa in programa de la gradinita, totusi foarte putini (statistic, 13,8% dintre romani) sunt cei care o vorbesc corect si cu un vocabular bogat, cei care stiu la fel de bine sa scrie, sa citeasca si sa vorbeasca in engleza. Desi nu e nici pe departe suficienta, engleza, in pereche cu o limba exotica/rara este cea mai profitabila combinatie, pentru ca aduce proiecte dincolo de granitele tarii.
3. Limba cu peste 1 miliard de vorbitori
Dialectul mandarin al limbii chineze este noul must al vizionarilor in economie – un ne-asiatic de viitor trebuie sa invete chineza, doar este cea mai fierbinte piata a momentului. Si cea mai vorbita limba de pe pamant. Desi este foarte dificil de invatat, am intalnit pe blogul creat de Hana, o aventuriera care a trait ceva timp in diverse orase ale Chinei, parerea ca limba chineza (a se citi mandarina) este destul de usor de invatat, odata ce reusesti sa inveti pe de rost cateva pagini A4 de semne. Era doar parerea ei…
4. Limba celor 1001 de nopti
Cam atat o sa iti ia sa inveti cum se cuvine limba araba. Este a 5-a cea mai vorbita limba de pe pamant, vorbita oficial in peste 20 de tari si cunoscuta de toti musulmanii, ca limba a Coranului. Este o limba dificil de invatat, dar studierea ei este cu atat mai frumoasa si fructuoasa. Sunt putini specialisti in limba araba in general in lume, chiar si in America este cotata foarte bine, deci, in pereche cu limba engleza este o investitie de viitor. Cunoscatorii pot incepe o cariera in multe domenii – jurnalism, afaceri si industrie, banking, afaceri internationale si servicii secrete si multe altele.
5.Limba in care stii deja sa spui “A-ha”
Norvegiana, limba in care nu au cantat cei din A-ha, desi era limba lor nativa, este cotata drept cea mai bine platita in traduceri in Europa, cel mai probabil pentru ca tara are cel mai mare venit pe cap de locuitor aici. Si daca tot am ajuns in Scandinavia, profitabila este si finlandeza, care este mai usor de invatat daca faci parte din minoritatea maghiara, cele doua fiind limbi inrudite.
5. Swahili
Este listata ca nr. 1 la cele mai cautate limbi de catre FBI. Este limba care unifica tarile din estul Africii, fiind vorbita in Kenya, Tanzania, Uganda si altele.
Asa ca perfectionati-va cunostintele de swahilli, laudati-va la cat mai multi prieteni cu asta – in engleza – si stati linistiti, va gasesc cei de la FBI sa va propuna un contract!
Si lista poate continua. Alte limbi bune pentru viitor intr-un post viitor.